Zapečené fazolové ragú (přirozeně bezlepkový pokrm)

Jako třetí recept z našeho miniseriálu “bezlepkové vaření z Králíka” přinášíme Zapečené fazolové ragú. I tento recept byl součástí článku v časopise Téma, kam jsme kromě vyjádření k bezlepkové stravě dodali i pár receptů, podle kterých v Králíkovi často vaříme.  Naše motto je vařit ‘přirozeně bezlepkově’. Zkuste to i vy, není to žádná věda.

Suroviny pro 4 osoby:

  • 2 hrnky bílých nebo červených fazolí
  • 2 cibule
  • 3 větší mrkve
  • 1 pórek
  • 2 pastiňáky
  • podle chuti česnek
  • smetana na vaření nebo kokosové mléko nebo mandlová smetana, 200 – 400 ml dle chuti případně stačí jen zeleninový vývar
  • rozmarýn

Postup:

Fazole namočíme na 12 hodin, vyměníme vodu a uvaříme do měkka. Scedíme, přendáme do zapékacího pekáče, přidáme oloupanou a na měsíčky nakrájenou cibuli, mrkev, pastiňák a pórek na kolečka. Zalijeme vývarem nebo smetanou (lze i kombinace obojího), přihodíme pár snítek rozmarýnu a promícháme.

Pekáč přiklopíme a pečeme 2 hodiny na 200 °C.

Hotové jídlo můžeme ještě zakápnout sojovou omáčkou (pokud jste ho již neosolili v pekáči). Chuťově nezvyklá, ale skvělá je kombinace s javorovým sirupem. Stačí jen trochu přelít a promíchat. Nejčastěji ragú servírujeme s rýží.

Leave a Reply

Your email address will not be published.