Bezlepkový makovec

Pro článek v časopise Téma jsme kromě našeho vyjádření k bezlepkové stravě dodali i pár receptů, podle kterých v Králíkovi často vaříme.  Naše motto je vařit ‘přirozeně bezlepkově’. Zkuste to i vy. Jako první přinášíme recept na bezlepkový makovec.

Ingredience:

  • 120 g másla
  • 200 g mletého máku
  • 4 vejce, oddělíme bílky a žloutky
  • 120 g cukru
  • lžíce citronové šťávy
  • kůra z půlky citrónu

Postup:

Rozpustíme máslo. 4 žloutky rozšleháme se lžící citrónové šťávy a s citronovou kůrou. Tuto směs smícháme s máslem, přidáme mák a opatrně vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Vlijeme do formy.

Pečeme na 170 °C po dobu 25 minut, až je koláč tuhý uprostřed stejně jako na kraji. Zkuste koláč prstem zmáčknout, test se špejlí se použít nedá, protože tam není mouka, která by se na špejli přilepila :-) Nechte vychladnout, vyndejte z formy a potřete polevou.

Poleva: smíchejte 2 lžíce citrónové šťávy se lžící vody a postupně přidávejte moučkový cukr, dokud nedosáhnete požadované hustoty.

Leave a Reply

Your email address will not be published.